Operują, bo zniekształcają
28 lipca 2011, 12:13Wiele osób poddających się operacjom plastycznym nosa z powodów niemedycznych cierpi na dysmorfofobię (DF), czyli zaburzenie psychiczne, którego źródłem jest przekonanie o zniekształceniu ciała czy niekorzystnym wyglądzie. Z obiektywnego punktu widzenia jest ono nieuzasadnione. Na całym świecie na DF cierpi od 1 do 2% ludzi.
Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
21 maja 2012, 12:04Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
Palacze marihuany lepiej kontrolują poziom cukru
16 maja 2013, 10:25Analizując dane z National Health and Nutrition Survey (NHANES), naukowcy zauważyli, że u obecnych użytkowników marihuany poziom insuliny na czczo pozostaje znacząco niższy, mniejsze jest też prawdopodobieństwo, że wystąpi u nich insulinooporność. Wyniki są istotne statystycznie nawet po wykluczeniu chorych ze zdiagnozowaną cukrzycą.
Ebola dotarła do USA
1 października 2014, 10:51W USA zdiagnozowano pierwszy przypadek Eboli. Chory, który przebywa obecnie w Texas Health Presbyterian Hospital w Dallas, przyjechał z Liberii z wizytą do swojej rodziny. Thomas Frieden, dyrektor Centrów Zapobiegania i Kontroli Chorób (CDC) poinformował, że mężczyzna wyleciał z Liberii 19 września i wylądował w USA 20 września
Mężczyźni z niższym testosteronem częściej mają depresję
6 lipca 2015, 11:29Wśród mężczyzn z niższym poziomem testosteronu częściej występuje depresja.
Makaron nie tuczy, wręcz przeciwnie...
6 lipca 2016, 08:20Włoscy naukowcy ustalili, że jedzenie makaronu nie tylko nie tuczy, ale i zmniejsza prawdopodobieństwo ogólnej otyłości i otyłości brzusznej.
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
Dzieci spożywają więcej cukru, niż zalecane maksimum dla dorosłych
11 czerwca 2018, 11:30Amerykańskie dzieci w bardzo młodym wieku zaczynają spożywać cukier dodawany do żywności. Najnowsze badania ujawniły, że wiele dzieci w wieku 12-36 miesięcy spożywa więcej cukru niż maksymalna dzienna dawka zalecana dla dorosłych.
Infekcja C. auris zabija ludzi na całym świecie
9 kwietnia 2019, 10:07Po świecie rozprzestrzenia się śmiertelnie niebezpieczny grzyb Candida auris, który jest oporny na większość środków medycznych. Normalnie występuje on na skórze i błonach śluzowych nie szkodząc swojemu gospodarzowi. Jednak kilka lat temu pojawiła się jego śmiercionośna odmiana.
Dlaczego koronawirus oszczędza dzieci?
10 lutego 2020, 16:57Koronawirus 2019-nCoV zabił już ponad 900 osób, ale z jakiegoś powodu oszczędza dzieci. Wiadomo, że dzieci mogą się zarazić. Chińczycy poinformowali o co najmniej dwóch chorych noworodkach. Jednak, jak dowiadujemy się z JAMA (Journal of American Medical Asociation) mediana wieku pacjentów wynosi 49–56 lat. Przypadki zachorowań wśród dzieci są rzadkie